sâmbătă, 17 martie 2012

Evolution


    Imbratisarea veridicitatii unei teorii fara a investi vre-un gram de ratiune rezulta patrunderea in subconstient a unor informatii false dupa care iti vei ghida viata. Dupa cum Albert Einstein spunea : " Esential este sa scapam de prejudecatile adanc inradacinate pe care le repetam fara sa le mai studiem. " . Tocmai din acest motiv trebuie mereu sa analizezi, sa diseci tot ce se intampla in jurul tau si sa iti tragi propria concluzie, dupa propriul tau IQ. Totusi perpetua constientizare de sine, a propriilor instincte, a evenimentelor, duce automat la memorarea acestora si implicit la retrairea acestora. Sa zicem ca ai retrai in fiecare zi -cu exact aceeasi intensitate ca si momentul original- moartea unei persoane iubite. Din aceasta cauza majoritatea persoanelor tind sa "uite" momentul respectiv si multe altele. Fie ca o fac mecanic sau din proprie initiatia. Oamenii uita pana si de ei insisi. Fiind preocupati de servici, treburi casnice, copii, oamenii uita sa gandeasca...ei nu traiesc...ei supravietuiesc. In timp ce individul moare sau stagneaza...societatea supravietuieste...chiar mai mult...evolueaza... 
    De-a lungul timpului v-am vorbit adesea despre efectul de turma. S.v. Stepanski a dovedit printr-un experiment (folosind 2 loturi de soareci) ca instincul se transmite. Lotul nr. 1 de soareci a fost hranit constant pe cand lotul nr. 2 a fost infometat. Plasand soarecii din ambele loturi impreuna peste cateva zile si hranindu-i Stepanski a observat ca soarecii din primul lot au dezvoltat un apetit crescut (cu mult) fata de datile anterioare. In concluzie, lasand laoparte ratiunea CONSTANTA apare efectul de turma sau copycat.
    Din acest motiv daca unul dintre partenerii dintr-un cuplu are in anturaj prieteni care sunt single convinsi, sau care-si inseala partenerul, cuplul are sanse mai mici de supravietuire cu ~ 40%. Apropos. Mai este ceva la care trebuie sa fii foarte atent inainte sa rostesti acele 2 cuvinte. Trebuie sa fii atent sa te indragostesti de persoana nu de ideea de a te indragosti sau de a-ti intemeia o famile. De multe ori ne facem o lista stricta, de multe ori complexa despre cum ar trebui sa fie iubitul/iubita ideala. De multe ori ceea ce dorim nu coincide cu ceea ce dorim. Suna ciudat asa-i? Dar este adevarat. Ne indragostim de cineva pentru calitatile acestuia, dar...il iubim pentru defectele acestuia. Nu uita ca ceea ce iti place la prietena/ prietenul sunt rezultate directe din defectele acestuia. Sau vice-versa.
    Iubirea? Iubirea nu poate fi "invatata" la FF (fara frecventa). Dar cum iti dai seama ca iubesti? Atunci cand stii ca orice ar face nu ai pleca. Atunci cand stii ca daca il/o pierzi nu vei mai fi lafel. Atunci cand stii ca creierul tau nu va mai creea sinapse vindecatoare. Atunci cand esti rocker convins imbracat tot in negru dar porti dupa tine o punga de cadouri roz. Atunci cand incerci din rasputeri sa smulgi o promisiune ca nu te va parasi niciodata. O promisiune ce preferi a fi rostita in public sau chiar mai bine in fata ofiterului de stare civila. Sau...cand te gandesti sa ii faci un copil. Atunci sigur nu scapa. Atunci iubesti. Nebunie? "We are all a little weird and life's a little weird, and when we find someone whose weirdness is compatible with ours, we join up with them and fall in mutual weirdness and call it love."
    De multe ori ma crucesc cu ce prietene se lauda unii....mai auzi cate un "baaah..sa vezi ce buna e tipa asta!" Ca mai apoi sa ajungi sa o cunosti si sa te prefaci ca nu vezi scrisul mare de pe fruntea ei : "cominca". Proces de cristalizare. Ati invatat la romana. Daca nu atunci google it. Totusi mai vezi asa cate o tipa care arata bine si mergi spre ea cu telefonul tau in mana spunandu-i ca ai nevoie sa iti faca un bip ca nu stii unde ti-ai pus telefonul. Cand tipa iti zice ca ok iti face dar de ce nu poti face de pe ala din mana ta....? Atunci fratele meu poti sa iti dai seama ca poate ca a castigat miss bikini sau miss centura sau borsului dar siiiigur nu a castigat nici un concurs de inteligenta.
    In ciuda a tot ce ne inconjoara stiti ce ma sperie cel mai tare? Nu ca Hitler a profitat de efectul de turma si de lenea de a gandi a oamenilor. Ci ca a facut-o acum catvia zeci de ani. Privim inapoi si ne intrebam cum au putut fi oamenii atat de tampiti fara a ne intreba oare in anii astia am evoluat chiar atat de mult incat sa nu mai repetam aceleasi greseli? Sau vom privi peste 20 de ani din nou in urma si ne vom intreba cum am permis ca toate astea sa se intample? Nu...nu am evoluat deloc...suntem lafel de vulnerabili la manipulare ca acum 2000 de ani. Vulnerabili la aceleasi legi ale manipularii. Nu doar ca suntem niste fiinte nocive terrei ci suntem si incapabili de a evolua nici macar cu un gram.
    Singurii care par sa evolueze sunt chinezii si japonezii. Din mentalitatea lor face parte expresia "masakatsu agatsu" . (Victoria pe care am obtinut-o impotriva mea) . Ei si-au dat seama ca trebuie sa isi cunoasca si sa isi controleze instinctele, constientul si subconstientul. Doar in felul acesta vei putea spune ca iti apartii.TIE. Nu a unor credinte, convingeri, superstitii etc. Vei putea avea privilegiul de a te considera cu adevarat liber si neconstrans.
    De data asta nu o sa inchei cu o intrebare ci cu o afirmatie : creditul de nevoi personale....nu se refera la ceea ce te gandesti...!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu